PROSTE CIASTO ŚLIWKOWE z nutą kardamonu i gałki muszkatołowej
Na to ciasto czekam spokojnie i gdy nadchodzi czas śliwkowej obfitości, zbieram je z drzewka, dokupuję jeśli potrzeba i zabieram się za pieczenie. Czas śliwek to czas drugiej połowy lata. Jest radość ze słońca i słodkich, dojrzałych owoców, jest też odrobina zamyślenia nad umykającymi letnimi dniami i wieczorami... bo oto już śliwki dojrzałe...
Sierpień przypomina mi trochę niedzielę. W lipcu można poczuć beztroskę i wolność sobotniego nastroju - w sierpniu jest już inaczej...
Na szczęście można upiec ciasto śliwkowe :)
Składniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat waniliowy
1/3 kostki masła
odrobina startej gałki muszkatołowej i kardamonu oraz cukru do wymieszania
śliwki według uznania - najlepiej tyle, by przekrojone połówki zajęły całą formę
Przepis:
Mleko, cukier, masło i aromat waniliowy podgrzewamy razem, rozpuszczamy i dobrze mieszamy. Gdy masa wystygnie dodajemy jajka i mieszamy.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną i gdy są ze sobą dobrze zmieszane - dodajemy wcześniej zrobioną masę.
Po dokładnym zmieszaniu przekładamy powoli na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką formę.
Śliwki przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, układamy na cieście częścią przekrojoną do góry i posypujemy odrobiną cukru zmieszanego z kardamonem i gałką muszkatołową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (185 stopni) i pieczemy przez godzinę.
Ciasto objętościowo wypełnia (z małą górką) okrągłą formę o średnicy 28 cm.
Smacznego! :
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz ale proszę nie umieszczać treści reklamowych - nie będą one publikowane.