Świąteczne dietetyczne pierniczki z ziemniaków - przepis
Zbliżają się Święta, a wraz z nimi trochę troski jak nie przytyć ;)
Ostatnio jesteśmy na diecie niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, w zasadzie głównie warzywnej - trudno jednak robić świąteczne wypieki z samych jarzyn ;)
by odchudzić nasze pierniczki zastąpiliśmy cukier ksylitolem,
mąkę pszenną w niewielkiej ilości - uzupełniliśmy mąką gryczaną oraz pure ziemniaczanym,
masła użyliśmy mało,
mamy nadzieję, że taki pierniczek nie będzie stanowił zagrożenia dla diety :)
przyznam, że wyszły całkiem smaczne, puchate i aromatyczne - gdyby ktoś miał ochotę - oto przepis:
1 średniej wielkości ziemniak - po ugotowaniu, w postaci pure: 80 gramów
mąka gryczana: 110 gramów
mąka pszenna: 110 gramów
masło: 80 gramów
1 jajko
ksylitol: 80 gramów
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki sypkie mieszamy na blacie,
dodajemy jajko, wyrabiamy ręcznie,
dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pure ziemniaczane, mieszamy,
na koniec wałkujemy na cienkie placki, by móc łatwo wykrawać foremkami kształty,
(gdy ciasto lepi się wałka, podsypujemy odrobinę mąką),
pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut.
Z podanej ilości składników wychodzi około 3 talerzy pierniczków.
Smacznego!
Ostatnio jesteśmy na diecie niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, w zasadzie głównie warzywnej - trudno jednak robić świąteczne wypieki z samych jarzyn ;)
by odchudzić nasze pierniczki zastąpiliśmy cukier ksylitolem,
mąkę pszenną w niewielkiej ilości - uzupełniliśmy mąką gryczaną oraz pure ziemniaczanym,
masła użyliśmy mało,
mamy nadzieję, że taki pierniczek nie będzie stanowił zagrożenia dla diety :)
przyznam, że wyszły całkiem smaczne, puchate i aromatyczne - gdyby ktoś miał ochotę - oto przepis:
1 średniej wielkości ziemniak - po ugotowaniu, w postaci pure: 80 gramów
mąka gryczana: 110 gramów
mąka pszenna: 110 gramów
masło: 80 gramów
1 jajko
ksylitol: 80 gramów
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki sypkie mieszamy na blacie,
dodajemy jajko, wyrabiamy ręcznie,
dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pure ziemniaczane, mieszamy,
na koniec wałkujemy na cienkie placki, by móc łatwo wykrawać foremkami kształty,
(gdy ciasto lepi się wałka, podsypujemy odrobinę mąką),
pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut.
Z podanej ilości składników wychodzi około 3 talerzy pierniczków.
Smacznego!
dietetyczne pierniczki z ziemniakami |
pierniczki wyglądają pysznie, ale w życiu bym nie wpadła na pomysł użycia ziemniaka, oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakiem - to taki pierniczek - niespodzianka ;)
UsuńMiło mi Cię gościć na blogu :)